fbpx
Menu Zavřeno

Jak na novou kuchyň?

5 tipů na plánování nové kuchyně

Pokud chcete naplánovat kuchyň, prvním krokem se obvykle myslí pouze na vzhled. Pro prima zážitek v kuchyni je ovšem funkčnost stejně důležitá. Koneckonců vytváříte prostor, ve kterém lidé pravidelně „kreativně pracují“.

Symbiózy funkčnosti a vzhledu dosáhnete, pokud si k sobě vezmete zkušeného kuchyňského profesionála. A k tomu v kapse chytrý plán, který vám zde představuji.

Počínaje vašimi prostorovými podmínkami a možnostmi jsem sestavil pětibodový plán, který lze použít ke zjednodušení plánování kuchyně. Tímto způsobem se vyhnete nejčastějším chybám při plánování kuchyně.

dva mladé páry v kuchyni

Pět bodů o plánování kuchyně

1. Místnosti, rozměry, připojení

  • Strukturální požadavky:
    Změřte přesně, jak velká může být vaše kuchyně. Je to malá uzavřená místnost nebo máte dostatek prostoru pro otevřenou kuchyň? Při pozdějším plánování světelných prvků v kuchyni je důležité si uvědomit okna a dveře.

  • Zaznamenejte připojení:
    Načrtněte vodovodní/kanalizační přípojku, elektrický/vysokonapěťový proud a možnosti odsávání ven.

2. Kuchyňské tvary a styly

Jakou kuchyň byste chtěli? Má smysl klasický tvar pismene L nebo funguje lépe uspořádání ve tvaru pismene U? Nebo máte dokonce dostatek místa pro kuchyň s ostrůvkem?

  • Koncept bydlení:
    spojuje se kuchyně s jídelnou či obývacím pokojem (otevřená kuchyně) nebo se stává samostatnou místností?

  • Styl vaší kuchyně:
    venkovský styl, moderní nebo klasický? Definujte svůj kuchyňský styl!

  • Čela a úchytky:
    pro navržení čelních ploch podle vašeho vkusu existují různé materiály. Dřevo? Laminát? Lesklý nebo matný lak? Nerezová ocel?

3. Ergonomie

  • Pracovní deska:
    Je to kuchyňský prvek, který každý den používáte nejvíce. Proto je třeba pečlivě zvážit výhody a nevýhody pocitu, vzhledu a chování materiálů při čištění.

  • Správné výšky:
    Kdo je v kuchyni nejaktivnější? Tomuto „kuchaři“ musí být přizpůsobena pracovní výška dřezu, varné desky a vestavěných spotřebičů.

  • Ergonomické uspořádání pracovních oblastí:
    Elementární: příprava – vaření – mytí nádobí. Udržujte krátké vzdálenosti mezi hlavními pracovními oblastmi v kuchyni.

4. Zařízení

Varná deska, trouba, lednička a myčka: při výběru správné technologie se často dělají chyby. Definujte své požadavky na zařízení, se kterými budete pracovat. A nezapomeňte na energetický aspekt. V dnešní době již existují velmi výkonná a ekonomická zařízení.

 

5. Úložný prostor a speciální funkce

Potřebujete místo pro spoustu nádobí – k tomu je třeba spousta úložného prostoru ve skříních a výsuvech.

Máte domácí mazlíčky?
Malý koutek v kuchyni lze zařídit i pro psy a kočky, kde je prostor pro misky na krmení a vodu.

 

Jsem si jistý, že těchto 5 tipů vám pomůže naplánovat vaši vysněnou kuchyň. Než půjdete k nejbližšímu prodejci, mám ještě malý tip – když se prodejce zeptá na váš rozpočet, nejprve mu řekněte o pouze 80% z celkové ceny. Pak máte ještě prostor pro několik zvláštních požadavků… 😉

Když hledáte v Brně dodavatele kuchyní německé kvality, doporučuji Vám kitchen-story

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *